Heleen Hollenberg Regressiepraktijk

Heleen Hollenberg Regressiepraktijk

Verwerk je (onbewuste) trauma's en
ervaar de kracht van je ware zelf

Regressietherapie

Wat is regressietherapie?

Regressietherapie is een korte vorm van psychotherapie, waarmee je je problemen oplost door herbeleving van traumatische ervaringen uit het verleden (regressie=teruggaan) onder begeleiding van een regressietherapeut. Als je teruggaat naar het traumatische moment, kom je waarschijnlijk uit in je vroege jeugd, de babytijd of misschien de tijd voor je geboorte in de baarmoeder. Je kan zelfs uitkomen in een vorig leven. In dat geval spreken we ook wel van reïncarnatietherapie. Als regressietherapeut is dat voor mij heel normaal, want wij gaan ervan uit dat je bewustzijn bent dat zichzelf ervaart door middel van een lichaam. Dat kan dus ook een ander lichaam in een andere tijd zijn. Misschien vind je het vreemd dat je geen herinnering hebt aan de situatie waarin je uitkomt. Toch is het logisch, als je bedenkt dat je probleem juist is ontstaan doordat je trauma verstopt zat in je onbewuste. En de reden dat je het had weggestopt is dat de situatie destijds te pijnlijk was om onder ogen te zien. Daardoor heb je het trauma niet goed verwerkt en blijft het onbewust energie en aandacht vragen, wat meestal tot uiting komt in onverklaarbare psychische, fysieke en/of sociale problemen. In feite is dit een noodkreet van je onbewuste om aandacht. Het verstopte deel van je bewustzijn wil zich verenigen met je bewuste. Je wilt weer heel zijn. Je bent er aan toe om de pijn van je trauma onder ogen te zien. Je onbewuste geeft je allerlei innerlijke aanwijzingen hoe je dat kunt doen. Tijdens de therapie ga je luisteren naar deze aanwijzingen, waardoor het duidelijk wordt wat je onverwerkte trauma is, zodat je het alsnog kan verwerken. Zo kan je weer focussen op het hier en nu. Daarna zijn voor de meeste cliënten hun onverklaarbare problemen sterk verminderd of zelfs opgelost. In het algemeen zijn mensen na afloop van de therapie bewuster, blijer en vitaler en hebben ze meer zelfvertrouwen.

Het is niet nodig om in vorige levens te geloven om regressietherapie succesvol te ondergaan. Het is
wel noodzakelijk dat je datgene wat uit je onderbewuste naar boven komt, serieus neemt.

Hoe verloopt regressietherapie?

Als je bij me komt beginnen we met een intakegesprek van ongeveer anderhalf uur, waarin we met elkaar kennismaken. Je geeft aan wat je problemen en/of wensen en verwachtingen zijn. Ik leg uit hoe de therapie werkt en noteer je gegevens. Als je dit wilt, maken we daarna een afspraak voor een sessie. Een sessie duurt gemiddeld twee tot twee en een half uur. Daarbij lig je op de bank met je ogen dicht en ik zit ernaast op een stoel. Ik stel vragen en jij geeft antwoord en zo ontwikkelt zich een verhaal. Daarbij concentreer je je op je binnenwereld: emoties, innerlijke beelden, gedachten en fysieke gewaarwordingen. Dat vast even wennen, omdat je als kind wordt geleerd je alleen te concentreren op de buitenwereld met je zintuigen. Je leert om je binnenwereld niet serieus te nemen. Hoe vaak heb je als kind niet te horen gekregen dat iets ‘maar een droom’, ‘maar een fantasie’ of ‘slechts je verbeelding’ was? Of dat ‘je je aanstelde’ als je bang of verdrietig was? Hierdoor neem je je innerlijke wijsheid niet meer serieus en raak je het contact kwijt met jezelf, met wie je werkelijk bent. Met regressietherapie ga je naar je innerlijk luisteren en maak je contact met je ware zelf. Zo zul je ontdekken dat je innerlijke gewaarwordingen op geniale wijze met elkaar samenhangen en precies de oorzaak van je probleem laten zien. De oplossing is daarna meestal snel duidelijk. Om je een indruk te geven van hoe een sessie loopt en wat het effect ervan kan zijn, heb ik een aantal casussen uit mijn praktijk beschreven.

Mijn praktijkruimte

Omdat de duidelijkheid over de oorzaak en de oplossing aan het eind van de sessie komt, kan niet van tevoren zeggen hoe lang de sessie zal duren of hoeveel sessies er nodig zijn. Maar jij bepaalt zelf wanneer je de sessie wilt stoppen en of je na een sessie nog een vervolgsessie wilt doen. Ik zal daarin een advies geven, maar jij beslist. Als je op een later moment wilt beslissen of je nog een sessie wilt doen is dat ook prima, zelfs als dat over een jaar is. Voor de meeste cliënten komt het totaal aantal sessies op één tot drie.

Meestal gebeurt er in een sessie teveel voor jou en mij om te onthouden. Daarom maak ik van elke sessie een geluidsopname, waarvan de je een kopie krijgt. Verder houd ik geheim wat er tijdens de sessie is besproken.

Voor wie is regressietherapie geschikt?

Het belangrijkste is dat je zelf gemotiveerd bent om regressietherapie te doen. Regressietherapie is geschikt om vele soorten problemen op te lossen. De therapie is o.a. succesvol gebleken bij het oplossen van:

  • Angsten en fobiëen
  • Relatieproblemen
  • Depressies
  • Burn-out
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten
  • Seksuele problemen
  • Verslavingen
  • Overgewicht en eetproblemen
  • Remmingen en blokkades
  • Post traumatisch stress syndroom
  • Problemen om zwanger te worden
  • Gebrek aan zelfvertrouwen
  • Dringende levensvragen

Als je geen problemen ervaart, maar wel meer zelfkennis wilt hebben, spreken we niet meer van therapie, maar ook dan is regressie een zeer geschikte methode.

Omdat het essentieel is dat je gemotiveerd bent om de therapie te doen en uit jezelf naar mij komt, werk ik niet (direct) met kinderen. Met jongeren alleen als ze uit eigen beweging regressietherapie willen doen. Ik kan wel telephatisch met kinderen werken via iemand die het kind goed kent. Dit werkt ook zeer goed. Specifieke problemen bij kinderen waar regressietherapie kan helpen zijn:

  • Angsten en fobiëen
  • Gedragsproblemen
  • Slaapproblemen
  • Huilen (huilbaby)


Verder kan regressietherapie verlichting van problemen geven bij kinderen met stoornissen als ADHD of autisme.

Regressietherapie is niet geschikt als je in de war bent, bijvoorbeeld tijdens een psychose. Ook werkt de therapie niet als je in shock of in paniek bent, bijvoorbeeld direct na het verlies van een geliefde. In de wirwar van emoties gaat de sessie dan alle kanten op. Je hebt meer tijd nodig om zicht te krijgen op je probleem. Tenslotte raad ik regressietherapie af als je zwaar verdoofd bent door medicijnen of drugs, want je staat dan niet goed in verbinding met je emoties en je ware zelf.

Vrouw die uit het water herrijst, Peter de Guise

Hoe goed werkt regressietherapie?

Bijna al mijn cliënten gaan opgelucht en/of tevreden de deur uit. Deze cliënten ervaren allemaal een lichte tot sterke verbetering van hun toestand. In het algemeen scoort regressietherapie hoog in effectiviteitsonderzoeken, zoals een recent onderzoek in 2019. Aan dit onderzoek deden 434 cliënten mee van 15 regressietherapeuten (waaronder ikzelf). De resultaten waren zeer goed: 73% van de cliënten bereikte zijn/haar therapiedoel, hun welbevinden steeg van een 4,4 gemiddeld naar een 7,1 gemiddeld en ze gaven regregressietherapie gemiddeld het rapportcijfer 8,4. Kijk hier voor het volledige artikel over dit onderzoek. Een enkele keer komt het echter voor, ook bij mij, dat een cliënt blokkeert in een sessie. Soms lukt het me nog om er via een omweg omheen te komen, maar soms ook niet. Dan rest me niets anders dan de sessie te stoppen. Dat is frustrerend, maar de cliënt is er nog niet aan toe om zijn/haar probleem op te lossen. Het betekent ook dat er bij mij nog onverwerkte zaken zijn. Dat is dus huiswerk voor mijzelf.